Príbeh značky Adidas

Poznáte to všetci. Tri pásiky alebo oldschoolový trojlístok. Adidas je jednou z najľahšie rozpoznateľných značiek na svete. Už dávno nie je len o športe, Adidas sa stala významnou módnou značkou. To, kto stál za značkou od jej začiatkov a koľko vynaložil úsilia, vám priblíži stručná história Adidas.   
Písal sa rok 1924, keď chlapík menom Adolf (asi vtedy populárne meno) ‘Adi’ Dassler so svojim bratom Rudim založili továreň na výrobu topánok. Netrvalo dlho, bratia sa rozkmotrili a každý si šiel vlastnou, aj keď podobnou cestou. ‘Adi’ po dlhoročných skúsenostiach s výrobou kvalitných topánok začal uvažovať nad nejakým tým profitom a zaregistroval značku Adidas AG. Rudi nelenil a založil si podobnú značku – Puma.   
Jedným z prvých ľudí, ktorý reprezentoval značku na veľkej udalosti bol slávny atlét Jessie Owens. Adi si dal záležať – vytvoril kožené tretry, doniesol ich do olympijskej dediny a presvedčil Jessiho, aby ich nosil na pretekoch. Ten poslúchol a čo ‘čert’ nechcel – Owens vyhral 4 zlaté medaily. Správa o kvalitných Adiho tretrách sa šírila rýchlosťou svetla a do konca 2.svetovej vojny Adidas AG predával 200 000 párov tenisiek ročne. Po Adiho smrti v roku 1978 spoločnosť prebrala jeho manželka a syn Horst (nie Fuchs). Darilo sa im výborne – značka sa stala svetovým inovátorom v športovej obuvi. Potom sa vo vedení firmy vystriedalo ešte veľa lídrov, o tých však už nebude reč. Čo stojí za reč je Adidas a ich globálny marketing. V roku 2003 prijali za svoj claim ‘Impossible is nothing’ a zoskupili do kampane mená ako Muhammad Ali, David Beckham, Jonah Lomu, Lionell Messi a im podobných. Korporácia rástla natoľko, že v roku 2006 kúpila Reebok. 
Adidas a sneakers je kapitola sama o sebe. Tenisky si osvojila snáď každá subkultúra (okrem hippies) a vzniklo desiatky legendárnych modelov, ktoré vychádzajú pod značkou Adidas Originals až dodnes. Gazelle, Campus, Top Ten Hi, Superstar, ZX a … Aj na tieto modely príde čas – nabudúce. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *