MOLOTOW TRANSFORMER

Boli časy keď o dobrom graffiti obchode počulo len zopár šťastlivcov, ktorý sa dostali do zahraničia a fixy sme si pracne vyrábali z ‘kindervajca’, alebo tuhého deodorantu. Dnes je skôr opačná situácia, trh chrlí jeden produkt za druhým a človek sa v tom pomaly začína strácať. Je celkom ťažké prísť s produktom ktorý by prekvapil, no pred nedávnom prišiel MOLOTOW s novou radou fixiek TRANSFORMER. Fixy tohto druhu v podstate niesu ničím novým keďže 15, 30 a 50 milimetrové hroty už na trhu sú dosť dlho, novinku však predstavuje nový systém ktorý umožňuje kombinovať ‘všetko so všetkýcm’ a tak je len a len na Vás akú fixu si poskladáte. Samozrejme na začiatok prichádza už hovová rada s náplňou a 30 mm hrotom v 5 odtioch a klasicky dvoch verziách krátkeho a dlhého markeru.

uzáver

Prvou novinkou ktorá ma zaujala bol systém plnenia. Telá fixiek sa dajú otvoriť na spodnej strane a preto odpadá často nepohodlnné a špinavé plnenie vrchom kde bolo treba odšroubovať hlavu fixy a vybrať ventil. Teraz jednoducho odkrútime spodný uzáver a dolejeme náplň podľa potreby.
Ďalším prekvapením bola zmena závitu. Na všetkých fixkách s tekutou náplňou s ktorými som sa doposiaľ stretol (a to ich nebolo málo) sa používa opačný závit čo znamená, že hlavu odšróbujete pohybom proti smeru hodinových ručičiek. TRANSFORMER systém používa klasický závit a preto je práca sním oveľa jednoduchšia keď príde na samotné zostavovanie, tento fakt však nepoteší tých ktorí by chceli hlavy transformer systému použiť na fixu inej rady, prípadne od iného výrobcu ktorú už majú doma.

parts

Čo sa častí ktoré máme k dispozícii týka je toho na začiatok dosť, hovorím na začiatok pretože výrobca sľubuje nové časti už čoskoro. Na úvod ponúka dve telá (spolu s ventylom) a to krátke a dlhé, ďalej tri hlavy v už spomínaných 15, 30 a 50 milimetrových verziách. Ku každej hlave máte možnosť kupiť klasické náhradné hroty, ale ja novú radu high-flow hrotov ktoré zvyšujú rýchlosť prúdenia farby a teda umožňujú disiahnuť pekné tučné stekance. Táto schopnosť však samozrejme závisí od toho na aký povrch práve píšeme. High-flow horty sú z pravidla mäkšie a preto ňemajú až takú životnosť ako hroty klasické. Osobne ma najviac zaujala nasledovná kombinácia. Zadovážil som si malé telo, 15mm hlavu, high flow hrot a nalial som obľúbenú náplň MOLOTOW COCTAIL-SPEEDFLOW. Fixa sa super ovláda hrot je mäkký a a náplň prúdi super rýchlo takže stekanček tu a stekanček tam nieje vôbec problém. Určite si zadovážim aj 30 mm hlavu na váčšie plochy keďže tento malý kus plastu sa ľahko zmestí do vrecka. Fixy transformer môžem len odporučiť a teším sa na ďalšie časti, osobne by som uvítal guľatý hrot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *