Molotow Basic Sketchliner/Blackliner – Test

    Aj napriek tomu, že je Molotow leadrom na trhu a má vo svojej ponuke azda najširšiu ponuku ‘graff suplies’, rozhodne nespí a neustále svoju ponuku vylepšuje a obohacuje o nové kúsky.  Dnes sa ku mne dostali dva nové produktové rady, konkrétne skečovacie fixky Molotow Basic Sketcher a sada tenkých, čiernych outlinových markerov Basic Blackliner.
Fixy Basic Sketcher sa bez váhania dajú prirovnať k osvedčeným Touch markerom, ku ktorým majú najbližšie ako dizajnom, prevedením, tak aj funkčnosťou. Sada, ktorú som mal k dispozícií pozostávala z 12tich odtieňov v tvrdej a praktickej kartónovej krabičke. Rovnako ako Touch, sú aj Molotow Basic Sketcher riešené spôsobom dvoch hrotov na jednej fixke, teda z jednej strany hrubší, cca 5mm hrot na vyfarbovanie väčších plôch, prípadne kaligrafické pokusy a druhý o čosi jemnejší 1mm hrot.
    Ako médium mi tentokrát poslúžil 32 stranový Molotow Marker Pad formátu A4, čo je vpodstate klasický blok s bielymi papiermi s o niečo vyššou gramážou než bežný kancelársky papier. Basic Sketcher nie sú pumpovacími fixkami, ako napríklad ONE4ALL, a ich náplň je na alkoholovej báze. To znamená, že vzájomné prekrývanie jednotlivých odtieňov nie je úplne možné a prekryť tak môžete bledšiu farbu tmavšou, no nikdy nie naopak. Toto však neradím medzi nevýhody, ako skôr vlastnosti. Treba byť teda presný, pretože následné korekcie by mohli byť problematické, alebo aj nemožné. Čo mne nie celkom vyhovovalo bol fakt, že pri dlhšom pridržaní hrotu na papieri, prípadne pomalšom ťahu majú tendenciu sa mierne rozpíjať. Nie je to nič tragické, no treba to mať na pamäti a riešením je možno voľba iného papiera. Takisto je dobré si papier podložiť, pretože pri vyfarbovaní sa farba zvykne pretlačiť. Čo sa týka krycích schopností, tak pri dôslednej práci nie sú žiadne problémy. Ak po prvotnom vyfarbení je vidno nečistoty alebo čmuhy, treba ich jednoducho prefarbiť poriadne. Pri tomto teste som okrem Basic Sketcherov použil aj 2 Touch markery /just for the hell of it/ a musím povedať, že rozdiel som nenašiel a s obomi sa pracuje fajn, aj keď mojím favoritom zostávajú ONE4ALL. Škála farieb je však aj tu pomerne pestrá a okrem dvoch kitov so základnými farbami existuje ešte jeden s pastelovými farbami a ďalší s 12timi odtieňmi sivej, čo určite stojí za pozornosť.
Na linky som okrem jedného písmena obtiahnutého bielou ONE4ALL, ktorú som použil aj na highlighty, mal sadu Molotow Basic Blackliner, čo sú výborné fixky na obťah predovšetkým v kombinácií s alkoholovými fixkami. Kit, ktorý som mal k dispozícií obsahoval 8 markerov s hrotmi s hrúbkou v rozpätí od 0.05 – 1.0 mm. Tak tenký hrot ako je 0.05mm som ešte neskúšal a musím povedať, že práca s ním je veľmi zaujímavá a v prípade potreby sa s ním dajú spraviť neuveriteľné detaily. na vačšínu liniek som používal 0.1 a 0.7 mm blacklinery. Väčšie čierne plochy v 3d som mal v pláne vyfarbiť 1.0mm blacklinerom, ktorý sa po papieri šmýka jedna báseň a tagy alebo hocijaké rýchlejšie ťahy sa s ním z nejakého dôvodu robia lepšie než s blacklinerom 0.9mm. Zarazilo ma ale, že ako najtenší, tak aj najhrubší blackliner z tejto sady majú zrejme inú konzistenciu než zbytok markerov. Oba sú oproti zbytku mierne do siva, respektíve nie tak výrazne čierne, čo je zvláštne, keďže majú všetky zhodne uvedenú náplň ako pigment ink. Každopádne mi tento kit spravil radosť a aj keď farebné skeče vo zvyku robiť nemám, čierne outlinové fixky svoje využitie nájdu aj pri nevyfarbených skečoch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *