Martha Cooper: STREET PLAY

Mám tu knižku pre nostalgikov, romantikov a tých, čo vedia oceniť čaro fotografie. Marta Cooper sa opäť hlási so svojou zbierkou z New Yorku.

Tento krát ide o koniec 70tych rokov, Lower East Side a jej zrúcaniny a neoplotené schátrané pozemky. Deti sa tu preháňali bez dohľadu a pretvárali si prostredie podľa svojho. Pre oko dospelého okolie bolo škaredé a špinavé. Ale pre detskú fantáziu to bol raj. Množstvo príležitostí postaviť si tajný bunker alebo odpadky, ktoré v sebe skrývali množstvo využiteľných vecí.

Knižku otvára svojim príhovorom Carlos “MARE 139” Rodriguez, ktorý si pamätá radosť z toho vyrastať a hrať sa v uliciach New Yorku. Spomína na časy, keď sa ihrisko z ulice občas premiestnilo na strechy domov, kde deti zapalovali domácky vyrobené ohňostroje a rakety.

STREET PLAY ukazuje kreativitu a nezlomného ducha mestských detí rozhodnutých spríjemniť si prostredie v ktorom žijú. Martha odkrýva trampolíny, provizórne bunkre a iné dych vyrážajúce detské výtvory. Žiadne mobily, i pody, tetris či podobné zábavky. Nemali nič a z toho nič si sami vytvorili hravé detstvo.

Dnes je už situácia v meste lepšia. Neobývané budovy sa zamykajú, odpadky sa hádžu na smetisko mimo ulíc. Ale už nevidno deti so šťastnými tváričkami preháňať sa na kárach z kočíkov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *