MARKERS – test

    Tento test má za úlohu zistiť výhody a nevýhody tagovacích markerov značky Molotow a On The Run a Squeezer, ako aj pozrieť sa bližšie na technicko – praktické záležitosti ako napríklad obsah, respektíve množstvo náplne v jednotlivých druhoch týchto markerov. Na test som mal k dispozícií 2 čierne markery Molotow a to 640PP Burner paint marker s 20mm ‘téčkovým’ hrotom a 620PP High quality paint marker s 16mm hrotom, 4 čierne markery od firmy On The Run, konkrétne 070 Hard To Buff ink marker I s 16mm hrotom, 071 Hard To Buff ink marker II Cold Sweat s 20mm hrotom, 084 Flowpen s 16mm hrotom, 069 Satin stainless steel marker a posledným testovaným bol taliansky Squeezer.

Ako som už naznačil v úvode, pred samotným testom som sa zameral na množstvo obsahu v týchto kúskoch po prvom napumpovaní respektíve napustenia farby do hrotu. Nakoľko sú tieto markery priehľadné, nebola táto úloha príliš zložitá. Treba tiež povedať, že tieto údaje budú len orientačné, keďže z každého druhu som mal len jeden kus, nevylučujem teda, že vaša vlastná skúsenosť bude odlišná, i keď to nepredpokladám. V mojom teste čo sa objemu týka z toho vyšli takpovediac lepšie markery Molotow, kde na oboch markeroch objem dosahoval výšku až po naznačenú rysku ‘full’ čo znamená, že bola naplnená do zhruba 3/4 (čo je maximum ak nechcete aby sa vam náplň vyliala). On The Run je na tom o čosi horšie, farba siaha niečo málo nad polovicu, pri type Flowpen je to o niečo viac, blíži sa to zhruba k množstvu v Molotow markeroch, je však trochu redšia. Squeezer nemá priehľadné telo, a tak aby som zistil koľko inku sa v ňom v skutočnosti nachádza som ho musel otvoriť a náplň preliať. Prišiel som na to, že náplňe je tam zhruba o polovicu viac, ako je to pri Molotowoch, o On the Run nehovoriac. Neznamená to však automaticky to, že vám táto fixa s pôvodnou náplňou vydrží raz toľko. Opak je pravdou, Squeezer má hrot upravený tak, aby prepúšťal omnoho väčšie množstvo farby, čo dáva priestor klasickým squeezerovským stekancom a čo aj v konečnom dôsledku znamená, že obsah sa míňa omnoho rýchlejšie ako pri markeroch s tvrdým filcovým hrotom.

Čo sa už spomenutých hrotov týka tak tam veľký rozdiel medzi On The Run a Molotow nevidim, oba druhy majú ako 16 tak aj 20mm T hrot. Zo začiatku sa môže zdať na všetkých druhoch tvrdý, treba ho však rozpísať, môj tip je ho ošúchať o drsný nezaprášený povrch a týmto spôsobom ho v konečnom dôsledku zjemniť. Tejto procedúre sa však majitelia Squeezer markeru musia vyhnúť oblúkom! Za prvé to pri tomto hrote nie je potrebné a za druhé by to ani nezvládol, nakoľko je robený na úplne inom princípe a drsné povrchy nie sú jeho silnou stránkou, i keď treba povedať, že od čias prvých Squeezerov prešiel už jeho hrot istou inováciou a došlo pri tom k väčšej odolnosti.
Z testovaných produktov mali najčernejšiu náplň markery On the Run s výnimkou Stainless steel, ktorá by sa rada trblietala, nie je to však hneď na prvý pohľad patrné a až tak ma neoslovila. Táto náplň sa na hladkých povrchoch správa ako čierna, naopak na povrchoch savých je viac do strieborna. Farby su relatívne husté a celkom dobre kryjú. Flowpen je o niečo redšia, preto pri dôkladnom napumpovaní môže robiť aj celkom príjemné steky. 620PP High quality paint marker od Molotowu je trochu sklamaním, farba mi svojou konzistenciou skôr pripomína tuš a hlavne nezanecháva za sebou súvislú čiernu plochu. To jeho kolega 640PP Burner paint marker neostáva dobrému menu Molotowu nič dlžný. Náplň je výborná a vcelku ťažko zbuffovateľná. Pri určitom pohľade zboku má trochu lesklý nádych. Posledným testovaným bol Squeezer. Farba v ňom nebola pochopiteľne až tak hustá a sýto čierna, napriek tomu hodnotím tento marker veľmi vysoko, napriek svojim obmedzeniam.
Produkty v tejto recenzii su len zlomkom toho, čo je momentálne v ponuke a je naozaj tažké si vybrať, napriek tomu si ale myslím, že ani jeden zo spomínaných markerov by nemal byť šlapnutím vedľa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *