BOMBER MEGAZINE double issue 35/36

    Koniec minulého roka bol pomerne produktívny a okrem množstva iných to bol aj holandský Bomber megazine, ktorý opäť priniesol na trh ďalšie dvojčíslo. Cover nie je opäť iný než vynikajúci a okrem iného sľubuje interview so známym americkým writerom Revokom a tiež dobre známym nemeckým notorikom Atomom – writerom, raperom a členom Montana writers teamu v jednom.

    Časopis naďalej pokračuje v trende, ktorý si sám nastavil. Opäť je tu s príjemným dizajnom, ktorý kladie dôraz hlavne na fotky, ktoré taktiež majú svoju kvalitu a veľkosť. Z názvu ako aj coveru vyplýva, že je to spravidla ilegálne graffiti, čo tvorí prevažnú väčšinu časáku a z podtitulu ‘Worldwide Graffwriters Update’ nevyplýva zase nič iné, než to, že ide o tie najaktuálnejšie pieces z celého sveta, pričom Európa tvorí samozrejme najväčšiu časť.
Okrem fotiek je v tomto dvojčísle hneď niekoľko rozhovorov. Tým prvým je rozhovor s americkým writerom, pochádzajúcim zo slnečnej Kalifornie, z mesta Los Angeles – Revokom. Tento človek svojim štýlom udáva trend a ako taký ma aj po celom svete /našu krajinu nevynímajúc/ mnoho napodobiteľov. Revok je však len jeden a tým, ktorí ho nepoznajú toto interview vrelo odporúčam. Je známy svojimi prepracovanými piecme, no nielen na stenách, nakoľko jeho korene sú v ilegálnej tvorbe. Ak by ste však čakali jednoduché ‘rýchlovky’ budete zaskočení prepracovanosťou tvarov a hrou s farbami na všemožných miestach vrátane veľkoplošných billboardov. V druhom rozhovore sa predstaví nemecký writer Atom. Tohto writera majú mnohí, ako člena Montana writers teamu, mylne zafixovaného ako legalistu a pri pohľade na prepracované farebné oneman wholecars, ktoré sú popri rozhovore prezentované by niekoho mohlo napadnúť že i tieto budú legálnou záležitosťou. Opak je však pravdou a je osviežujúce vidieť človeka, ktorému sa i napriek jeho veku stále povarí krv pri pohľade na fresh burner, alebo wholecar na vlaku či metre.

    Okrem spomínaných rozhovorov je tu ešte zopár špeciálov a okrem nich aj množstvo ďalšich fotiek vlakov, metier, ale i stien. Jediné, čo mi príde zvláštne je, že tvorcovia naďalej vydávajú bomber magazíny prezentujúc ich ako dvojčísla. So 115timi stranami je to síce vcelku hrubý magazín a naozaj je dvojnásobne hrubý od väčšiny konkurencie, no Xplicit Grafx by v tom prípade so svojimi 148mimi stranami musel svoj produkt predstavovať temer ako trojčíslo, nehovoriac o tom, že vychádza niekoľkokrát do roka. To je však len drobná poznámka na záver, čo v žiadnom prípade neznevažuje kvalitu tohto magazínu, ktorý je skutočne vydareným počinom a určite sa ho nebojím odporúčať.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *